Naturskole - Torbenfeldt Gods - Ringstedvej 65 C - 4440 Mørkøv - Tlf.: 5927 5018 - Email: Naturskolen Tømmerhuset
 
Forside
   |   
Om Naturskolen
   |   
Naturen
   |   
Aktiviteter
   |   
Priser og booking
   |   
Link
   |   
Kontakt
   |   
Tip en ven
   |   
Sitemap
 
Tilknyt en vejleder
Bent Friis Petersen
Eva Skytte
K. G. Teambuilding
Klaus Falk-Sørensen
PER HOUGAARD EVENTS
 
Naturskolen på Torbenfeldt rummer mange muligheder for naturaktiviteter. Dette er eksempler på mulige naturvejleder-aktiviteter fordelt over året. Det vil være oplagt at videreudvikle og udbygge
 
FOR SKOLER
 
VINTER
  • Fælde træer
  • Hvordan måler vi højden på et træ der står op? Hvor meget træ er der i en rummeter? Hvorfor skal træerne i skoven fældes?
  • Hvordan gør skovarbejderen? Matematik indgår i mange sammenhænge i skovarbejderens hverdag – det finder vi ud at når vi bevæbnet med save og sikkerhedshjelme tager i skoven for at fælde træer og save dem op til brænde.
Klassetrin: Bh. kl. -7. klasse
Tidspunkt: januar – maj
Tid: minimum 3 timer
Fag: Matematik og Natur/Teknik
 
Fugle og fuglekasser
Vi snakker bl.a. om skovens fugle, hvor og hvordan de lever og hvad vi kan gøre for at få flere fugle i naturen.
Vi bygger fuglekasser og hænger dem op i skoven. Til foråret kan I komme igen og lave undersøgelser af de fugle som er flyttet ind i kasserne. Eller vi kan studere beboerne i de kasser som allerede hænger i skoven.
 
Klassetrin: fra 3. klasse
Tidspunkt: oktober-december
Tid: 4 timer
Fag: Sløjd, Natur/teknik og Biologi
 
Efterbearbejdning: Hvis I vil lave undersøgelser i foråret skal I bruge minimum 1-5 lektioner i skolen + en tur i skoven. Klassen kan f.eks. arbejde videre med fugle i vinterperioden (hvordan klare fuglene vinteren og fuglefodring) og komme i skoven igen fra midten af april for at lave undersøgelser af fuglekasserne.
 
Ild og bål
Hvordan har mennesket lavet ild før tændstikkerne blev opfundet? Hvad har ilden betydet for os og vores måde at leve på?
Vi laver ild på forskellige måder og snakker om hvordan mennesket har brugt ilden gennem tiden. Desuden lærer vi at bygge et bål op fra grunden og at holde det ved lige.
 
Klassetrin: 4 - 7. klasse
Tidspunkt: oktober – december
Tid: minimum 3 timer
Fag: Historie, Natur/Teknik og evt. Dansk

FORÅR OG SOMMER
 
Mad over bål
Vi går på jagt efter spiselige ting i naturen, som vi sammen tilbereder over bålet. Vi lærer årstidens urter at kende og snakker om hvad de kan bruges til. Vi slutter af med at
smage på de lækre retter.
 
Klassetrin: Fra 4. klasse
Tidspunkt: august – september
Tid: minimum 4 timer
Fag: Hjemmekundskab og Natur/Teknik
 
Krible-krable tur
Med insekt-suger og lup går vi på jagt efter de små dyr i skoven. Hvor bor de, hvad hedder de, hvad spiser de og kan de noget sjovt? Hvorfor er der mon flere dyr i blandingsskoven end i nåleskoven?
Forløbet kan evt. afsluttes med at vi laver små fortællinger for hinanden eller skitser af dyrene.
 
Klassetrin: bh. klasse – 3. klasse
Tidspunkt: august-september
Tid: 3 timer
Fag: Primært Natur/teknik men også dansk og billedkunst
 
Den store sneglejagt
September måned er oplagt til sneglejagt. Vi går på jagt efter skovens snegle og studerer dem nærmere. Hvor mange slags kan vi mon finde? Hvordan kender man forskel? Hvad er en snegl for en størrelse, hvordan er den opbygget og kan den noget sjovt?
Turen lægger op til at I efterfølgende går på jagt efter snegle i jeres lokalområde.
 
Klassetrin: Bh. kl. og opefter
Tidspunkt: September
Tid: 3 timer
Efterbearbejdning: Et par lektioner til at kortlægge sneglelivet i jeres lokalområde.
 
 
Juletur i skoven
Vi samler ting og sager i skoven til juledekorationer og snitter små nisser.
Vi undersøger, hvor skovens dyr er blevet af og snakker om hvordan de klarer vinteren.
Hvis vi er heldige møder vi skovnissen!
 
Husk at medbringe poser til alle tingfindere.
Klassetrin: Bh. kl. - 3. klasse
Tidspunkt: November-december
Tid: 3 timer
 
HELE ÅRET
 
I skoven med De Mange Intelligenser
De fleste lærere kender Howard Gardners teori, men de færreste elever gør. De Mange Intelligenser kan være en måde at forstå sig selv og egne potentialer på, og gør det samtidig lettere at få forståelse for ens klassekammerater.
I skoven kommer de fleste intelligenser naturligt i spil. Det bliver en sjov dag med udfordringer til alle. Dagen vil byde på en præsentation af teorien og forskellige opgaver som sætter fokus på intelligenserne. Der vil være både samarbejdsopgaver og opgaver som skal løses på egen hånd.
 
Klassetrin: 6. - 9. klasse
Tid: 3-4 timer
 
Kort og kompas
Kan du finde vej? Verdenshjørnerne er lette at finde med et kompas, men hvordan bruger man det til at udstikke en kurs – og følge den? Dagen bruges til at lære at læse kort og lære kompasset at kende.
Klassetrin: 3. – 6. klasse
Tid: 3 timer
Forberedelse: 1 lektion

FOR BØRNEINSTITUTIONER

HELE ÅRET
Dyr og dyrespor
Der er mange dyr i skoven – men de store dyr som mus, egern, rådyr og ræv ser vi sjældent. Vi går i bedste indianerstil på jagt efter dyrene eller spor efter dem. Hvis vi er heldige er der gået en mus i musefælden!
 
VINTER

Koglejagt

Der er mange forskellige slags grankogler. På Torbenfeldt kan vi i hvert fald finde 4-5 forskellige slags. Vi går på jagt efter grankoglerne og kigger nærmere på dem. Hvor vokser de, hvorfor er der forskellige slags og er der nogen der spiser dem? Bagefter laver vi forskellige sjove figurer af koglerne og materialer fra skoven.
Figurerne tager I med hjem til mor og far.
 
Tip! Inden I kommer, kan I samle forskellige frø (æble, ananas, nødder, ærter) og snakke om hvordan der kommer nye planter til. Måske kan I nå at så en bønne og se den spire (Se hvordan i aktiviteten ”Se et frø spire” på www.skoven-i-skolen.dk (søg på frø)).
I kan tage kogler med hjem. Når de tørrer, kan I ryste frøene ud og så dem i urtepotter i vindueskarmen.
 
 
FORÅR
Smag på skoven
Normalt bruger vi hovedsageligt vores syn, men denne dag tager vi i skoven med alle sanserne – vi smager på skoven, mærker den, hører den, lugter den og ser den!
Vi slutter af med at male smukke billeder af naturens materialer.
 
Tip! Hvis I vil smage mere på jeres lokalområde, kan I finde opskrifter med urter bl.a. på www.skoven-i-skolen.dk (Klik på ”Skovbibliotek” og på ”Skovmad”). Der findes også flere gode bøger på biblioteket.
 
Mad på bål
Vi går på jagt efter spiselige ting i naturen, som vi tilbereder over bålet. Vi har i dagens anledning fået lov at låne Bøgely´s bålplads.
Menuen kan bestå af brændenældesuppe med urtebrød og urtesmør.
Afhængig af hvor meget tid I har kan vi bl.a.:
• finde urter
• snitte og skære urter, løg og kartofler til suppe
• ryste fløde til smør og smage det til
• bage brød
Hvis vi skal bage, skal I medbringe dej til brød.
 
SOMMER
Den store sneglejagt
Vi går på jagt efter skovens snegle – hvor mange slags kan vi mon finde? Hvordan kender man forskel og kan de noget sjovt? Denne tur lægger op til at I efterfølgende går på jagt efter snegle i jeres lokalområde.
Tips! Klik ind på www.OBSnatur.dk og find mere om ”Den store sneglejagt”. Her kan I bl.a. læse mere om sneglene og finde sjove aktiviteter.
 
Krible-krable tur
Vi bygger vores egne insektsugere og går på opdagelse i skovbunden efter smådyr som snegle, frøer, biller og andre insekter. Vi fortæller små historier om dyrene og prøver at bevæge os ligesom dem.
Insektsugerne tager I med hjem.
Tip! I kan inden lave et terrarium klar. Så kan I tage lidt skovbund og nogle dyr med hjem. Måske fanger I efterfølgende flere dyr på legepladsen eller på ture i lokalområdet.
 
VINTER
 
Fæld et juletræ
Vi drager i skoven med sav og godt humør. Her finder vi jeres eget juletræ, som vi i fællesskab fælder. Vi hører juletræets historie og synger en lille julesang, før I drager hjemad med træet.
Tip! Efter jul kan træet bruges til at snitte sjov ting af. I finde ideer på www.skoven-i-skolen.dk (Klik på ”Skovbiblioteket” og ”Snittemappe”).

Juledekorationer og dyrespor
Vi samler ting og sager til at tage med hjem til juledekorationer. Vi undersøger, hvor skovens dyr er blevet af og snakker om hvordan de klarer vinteren.
Husk at medbringe poser til alle tingfindere.